neuro linguistic programming. kısaca nlp. Ustanın kendine has tarzından bahsetmeyeceğim. kitaplardan arakladığım bilgilerle minik bir yazı yazacağım size, işinizi görürse ne ala görmezse de fikir verir. Olayları hatırlıyor musunuz? yada direkt kendimden bahsedeyim daha net olur.
Küçükken fasulyeyi sevmezdım. Sümüğe benzediği ve ağızda mayhoşumsu bir tat bıraktığı için. Fakat hem aklım hemde dil yapım henüz gelişmemişti. Ve sadece ağza şekerli gelen şeyleri seviyordum. Annem yaptığında felan yemezdim yani, teyzem gilde felanda aynı keza. Belli bi süre sonrasında önüme sadece onu ısrarla koyduklarından olsa gerek, tadını sevmiş hatta favori yemeğim haline getirmiştim.
Burada travma; sümüğe benzemesi, mayhoşumsu bir tat. geçen süre, çocukluk olgunluk felan.
şartların etkisiyle başlamam da buna bir olanaktı tabi ama, küçüklükle ilgili tüm meselelerin etrafın algısıyla oluştuğunu farkettim 2 sene oldu. başlıkta farkettim evet. tamam sövme faydası varsa kullan.
bir çocuğun götünün büyüklüğüyle dalga geçilmesi, etrafındakilerinde onunla ilgili alay edip gülmesi felan çocukken yaşayabileceğiniz ciddi bir travmadır. tacizle hemen hemen aynıdır.
O zamana gidin, net ve berrak bir şekilde seslere varana kadar hatırlayın, o an ki tüm duyularınızı hatırlayın. görme duyma koku vb herşey. hissler. neler hissettiğiniz. İtiraf önemli bir mesele. psikoloğa gidip para vermektense kendinize itiraf etmeniz ap ayrı bir meseledir. para verince değerli mi oluyor. o zaman skym seni.
o 3 boyutlu anı, 2 boyutlu ananın, pardon 2 boyutlu düzlemini yakalayın. Olayın merkezinde değilde, olayı her açıdan izliyormuş gibi. eagle visiyon misali. sonra sesleri kasın bi, sonra sizi ne kadar sert siktiklerini felan ajajaj. şaka bir kenara. o çocukken yaptığınız yorumlamalar tamamiyle çevrenin etkisi. Aktif bir düşünme faaliyetiniz bulunmadığı için taklite dayalı yaşadığınızdan o değerli kabul ediyosunuz otomatik. Şimdi bu 2 boyutlu her açıdan izlediğiniz dümeni tekrar tekrar hatırlayın. Olayı tekrar yaşayın. O bölüme şuan ki benliğinizle girin işte. tarafsız bir şekilde yanlışları yorumlayın. Şurada şu yanlış şurada bu yanlış gibisinden. su yüzüne çıksın yani yanlışlar . incin bir yazı evet devam et. renklerin giderek soluşunu, seslerin kısıldığını bir süre sonra daha da sessizleştiğini, görüntünün siyah beyaz olmasını, sonra bunlarında karıncalanarak gittiğini felan imaje edin. Canlandırmak önemli bir detay, unutmak veya aklamaktan da önemlisi yorumlamak, tarafsız yorumlayabilmek. Şartları ''çocukların yaşları- sizin aklınız- gelişmemiş beden'' inceleyin.

Kısaca da, motive edip kendinizi o duruma sokup sokup çıkarmakla, yüzleştirmekle geçer travmaların etkileri. Ama unutmuyonuz yani her halükarda aklınız unutmuyo. Yapılabilecek yegane şey o durumla barışıp, yanlışları ve doğruları detaylandırıp bunlara göre ibret alıp devam edebilmek.